مسجد جامع سنندج یکی از مکان های گردشگری کردستان

مسجد جامع سنندج یکی از مکان های گردشگری کردستان

مسجد جامع سنندج یکی از مکان های گردشگری کردستان سنندج از شهرهای غربی کشور است که به‌عنوان دومین شهر بزرگ کرد‌نشین و یکی از کلان‌شهرهای ایران شناخته می‌شود. این شهر با گستره‌ای متنوع از دیدنی‌ها، یکی از اصلی‌ترین مقاصد گردشگران در کردستان به شمار می‌آید. از جمله مکان‌های دیدنی این شهر، مسجد جامع است، مسجدی تاریخی که در طول سالیان بسیار، همواره میزبان نمازگزاران بوده است.

معرفی مسجد جامع سنندج

در ابتدا سنندج با نام «سینه دژ» و پس از آن با نام «سنه‌دژ»، نامیده می‌شد که با گذشت زمان، این نام تغییر کرد و به‌شکل امروزی آن رسید. این شهر دارای بافت سنتی بسیار ارزشمندی است که میراثی گران‌بها از عمارات، حمام، مساجد و بازار را به یادگار دارد.

مناره‌های مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

علاوه بر لقب «هزار تپه» که به این شهر داده شده، حضور مساجد بسیار آن را به شهر مساجد نیز شهره کرده است. از معروف‌ترین و شناخته‌شده‌ترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی سنندج، مسجد جامع آن است که در بین مردم به «مسجد دارالاحسان» نیز شناخته می‌شود. مکان های گردشگری ایران

 

نمای مسجد جامع سنندج از خیابان

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

این مسجد از ارزشمندترین دیدنی های استان کردستان است و چه در دوران ساخت و چه در عصر حاضر به‌عنوان «قلب مذهبی سنندج» شهرت داشته است.

مسجد جامع سنندج کجاست؟

مسجد جامع سنندج در ضلع شمالی خيابان امام قرار دارد. با استفاده از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی می‌توانید به این مکان دسترسی داشته باشید. پایانه اتوبوس‌رانی ناصر خسرو در فاصله کمتر از یک کیلومتری مسجد قرار دارد. در فواصل حدودا یک کیلومتری مسجد جامع نیز پارکینگ‌های عمومی واقع شده‌ است که در صورت استفاده از خودروی شخصی می‌توانید در آن‌ها پارک کنید. (مشاهده روی نقشه)

مسجد جامع سنندج از مسیر کوچه

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

تاریخچه مسجد جامع سنندج

به نظر می‌رسد مسجد جامع سنندج در سال ۱۲۲۸ هجری، در دوران فتحعلی شاه قاجار و به دستور امان الله خان اردلان، از والیان بزرگ کردستان، احداث شده است.

با توجه به برخی متون تاریخی، هنگامی که حکومت مرکزی ایران به‌دلیل ضعف و ناتوانی، احاطه‌ کاملی بر اوضاع کردستان نداشت، خانه پاشا، از حاکمان تحت سلطه‌ دولت عثمانی، از کرکوک به کردستان آمد. وی حاکم وقت آن زمان، علی قلی خان را مجبور ساخت به اصفهان نقل مکان کند.

خانه پاشا هنگام حضور در کردستان، عماراتی از جمله مسجد، مدرسه، دو منار بلند و سازه‌های دیگری را در سنندج احداث کرد. پس از اتمام حکومت وی، این بناها به دست والیان پادشاهان صفوی در کردستان ویران شد و از بین رفت. امان‌الله خان نیز دو منار رفیع بازمانده از مسجد دوران صفویه را تخریب کرد و بنای آن به‌طور کامل از بین رفت. بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد مسجد جامع سنندج بر شالوده‌ همان مسجد عهد صفویه، ساخته شده است.

کتیبه مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

تمامی هزینه‌های مربوط به تعمیرات و نگهداری مدرسه، هزینه‌ تحصیلی طلبه‌ها و دستمزد مدرسین مسجد جامع سنندج به دستور امان‌الله خان اردلان، با استفاده از درآمد باغ‌های روستای خلیچیان واقع در شمال سنندج، تامین و پرداخت می‌شد.

 

معماری مسجد جامع سنندج

پس از گذشت بیش از یک قرن از ساخت مسجد، قسمت‌هایی از آن تخریب شد که استادکارانی از جمله حسن میناچی، با کاشی‌کاری زیبا و هنرمندانه‌ خود، به تعمیر و مرمت آن پرداختند. مصالح این بنا عمدتا شامل لاشه، لوکه، باربر و کلنگی می‌شود که از آن‌ها در پی، کف، ازاره‌ها و همچنین ستون‌ها استفاده شده است. همچنین از آجر لعابدار، بدون لعاب، سنگ‌، کاشی لعابدار و چوب، در تزیینات مسجد بهره برده‌اند.

دو مناره مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

بالغ بر ۱۵۰ قصیده در کتبیه‌های مسجد دارالاحسان حکاکی شده است

در ایوان شرقی این مسجد کتیبه‌ای از جنس سنگ مرمر موجود است. روی این کتیبه‌ سنگی قصاید میرزا فتح‌الله خرم کردستانی به‌همراه سال ساخت (۱۲۲۷ هجری) حک شده است. همچنین در ساختمان مسجد اشعاری از شاعران دیگر همچون میرزا صادق اصفهانی، مجدالممالک و جوهری به چشم می‌خورد که به تمجید از والی وقت و شکوه و عظمت بنای مسجد پرداخته‌اند.

در مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

نوع کاربری بنا به‌عنوان مسجد مدرسه شناخته می‌شد. این بنا دارای حجره‌های طلاب علوم دینی است و درمجموع ۱۲ حجره در اطراف مسجد وجود دارد. در واقع سه ضلع شمال، جنوب و شرق میانسرا را حجره‌های مدرسه‌ دربرگرفته است که از این تعداد پنج حجره در ضلع شمالی، چهار حجره در قسمت شرقی و سه حجره در جنوب و در دو طرف ورودی مسجد قرار دارد. در نمای تعدادی از این حجره‌ها ایوان‌های کوچکی ساخته شده است که با استفاده از کاشی‌کاری، سطح آن‌ها را تزیین کرده‌اند.

آجرکاری مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

ایوان جنوبی که به نام ایوان روبه قبله نیز شناخته می‌شود، بسیار باشکوه است. روی بدنه‌ داخل و خارج ایوان جنوبی همانند ایوان شرقی، آیاتی از قرآن دیده می‌شود. در این قسمت از مسجد، کتیبه‌ای منقوش به سوره‌ مبارکه‌ انسان به خط ثلث به چشم می‌خورد که به رنگ سفید بر زمینه‌ کاشی‌کاری شده آبی هفت‌رنگ و به‌صورت نواری حک شده است. استفاده از تزیینات زیبا با آیات قرآن در دیوارها، پایه‌ها، سرستون‌ها و فضاهای داخلی مسجد از دیگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد مسجد جامع سنندج به شمار می‌رود.

ایوان مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

در چهار طرف مسجد راه‌های عبور و نیز خیابان‌هایی ساخته شده است که به‌وسیله آن‌ها می‌توان بدون هیچ مشکلی و به آسانی به مسجد دسترسی یافت. همانگونه که پیش‌تر نیز بیان شد، این مسجد به‌دلیل بهره‌مندی از تزیینات کاشی‌کاری وسیع، بسیار زیبا و تماشایی در بین گردشگران و کارشناسان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در واقع به نظر می‌رسد سازنده و طراح بنا نه‌تنها کاشی‌کاری این مسجد را به‌عنوان تزیین به‌کار برده است، بلکه از این هنر ارزشمند همانند عایقی کاملا امن و قابل‌اعتماد بهره گرفته است.

کاشی‌کاری مسجد جامع سنندج

عکس از خبرگزاری تسنیم (عکاس: کیوان فیروزه‌ای) 

کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ در تزئین بخش‌هایی از مسجد جامع سنندج، در نوع خود بی‌نظیر، زیبا و بسیار ستودنی است

آجرهای لعابدار مسجد از سه رنگ مشکی، آبی تیره و فیروزه‌ای تشکیل شده است و می‌توان این تزیینات را در سنندج منحصربه‌فرد و کم‌نظیر دانست؛ چراکه در نمای هیچ بنا و سازه‌ دیگری به‌اندازه‌ مسجد دارالاحسان این وسعت از تزیینات آجری با آجرهای لعابدار مشاهده نمی‌شود.