دریاچه سوها یکی از مکان های گردشگری اردبیل

دریاچه سوها، یکی از مقاصد بکر و کمتر شناخته‌شده استان اردبیل است که مناظر خیره‌کننده و طبیعت سرسبزی را در اطراف خود دارد. این دریاچه حیرت‌انگیز یکی از منزلگاه‌های محبوب طبیعت‌گردان اردبیل نیز محسوب می‌شود و با آب‌وهوای خنک و دلپذیر خود در فصل تابستان، از ظرفیت‌های بسیاری برای جذب گردشگران برخوردار است.

دریاچه سوها به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی استان اردبیل، مقصدی ایدئال برای عکاسان حیات‌وحش و علاقه‌مندان به فعالیت‌ و ورزش‌های آبی نیز به شمار می‌آید؛ جایی که آنان قادرند تا از زیبایی‌های این منطقه رویایی، بهره لازم را ببرند. با ما همراه شوید تا در این مقاله به دریاچه سوها، پهنه‌ای فیروزه‌ای و مه‌آلود در دل کوهستان‌های سرسبز اردبیل سفر کنیم.

دریاچه سوها کجاست؟

گردشگران در کنار دریاچه سوها

عکس‌ از وب‌سایت تجربه سفر

شهرستان «نمین»، میزبان یکی از شگفتی‌های استان اردبیل است. دریاچه سوها که در ۳۵ کیلومتری شرق اردبیل قرار دارد، همچون نگینی در مناظر بدیع کوهستانی استان اردبیل خودنمایی می‌کند.

دریاچه سوها که در واقع آبگیری نه‌چندان بزرگ محسوب می‌شود، محل تامین آب روستایی به‌همین نام است که در چهار کیلومتری دریاچه قرار دارد. این آبگیر به‌واسطه جمع شدن آب پشت سد کوچکی به‌وجود آمده که جهت بهره‌برداری از آب‌های جاری منطقه احداث شده است. عمق این دریاچه که در زبان مردم محلی به «سوا» نیز معروف است، در مناطق میانی به ۶ متر نیز می‌رسد. پهنای دریاچه سوها به نیم‌کیلومتر و طول آن به ۱٫۵ کیلومتر می‌رسد و اطراف آن، محل رویش گل‌های بابونه وحشی است.

تصویر پانوراما از دریاچه سوها

عکس‌ از وب‌سایت سفر به کام

روستای سوها در در دهستان «ویلکیج» با ۳۵۰ خانوار، روستایی خوش‌آب‌وهوا در مجاورت جنگل‌های فندق‌لو است. نام این روستا به‌‌معنی «آب‌ها» است و وجه تسمیه آن را می‌توان دریاچه پرشکوه و چشمه‌‌سارهای منطقه دانست‌. همچنین خاک مرطوب این منطقه به‌گونه‌ای است که گویا اگر گامی را محکم بردارید، از جای پای شما چشمه‌ای جاری می‌شود.

سوها را که در فاصله ۶۲۵ کیلومتری پایتخت قرار گرفته است، سرآغاز جنگل‌های افسانه‌ای گیلان می‌دانند و آنگونه به نظر می‌رسد که دروازه ورود به بهشت، در این روستا قرار دارد.

مسیر دسترسی به دریاچه سوها

کمپ طبیعتگردان اطراف دریاچه سوها

عکس‌ از وب‌سایت چهارفصل

دسترسی به دریاچه سوها از طریق مسیر مواصلاتی اردبیل به «بریس» امکان‌پذیر است. پس از گذر از این جاده و رسیدن به «نیارق»، با توجه به تابلوهای راهنما به‌سمت روستای سوها در شهرستان نمین حرکت کنید. برای بازدید از دریاچه سوها، از طریق مسیری چهار کیلومتری و خاکی به‌سمت شمال شرق روستا حرکت کنید.

  • آدرس دریاچه سوها: استان اردبیل، ۳۶ کیلومتری شهر اردبیل، شهرستان نمین، ۴ کیلومتری شمال شرقی روستای سوها (مشاهده در نقشه)

دریاچه سوها به لاتون

منظره سرسبز آبشار لاتون

عکس‌ از وب‌سایت عاشقان طبیعت ایران

پیمایش مسیر طبیعت‌گردی سوها به لاتون نیازمند آمادگی جسمانی زیادی است

طبیعت‌گردان و افرادی که از آمادگی جسمانی کافی برخوردارند، به بازدید از دریاچه سوها بسنده نمی‌کنند. سوها از نظر علاقه‌مندان به طبیعت و شیفتگان ماجراجویی، نقطه آغاز برای پیمودن مسیر ۱۶ کیلومتری و اسرارآمیز به‌سمت آبشار لاتون است؛ مسیری پرفراز و نشیب و صعب‌العبور که البته، زیبایی‌های وصف‌ناپدیری دارد و افراد عازم را مدهوش می‌کند.

دو مسیر طبیعت‌گردی برای دسترسی از  سوها به لاتون وجود دارد که دو تا سه روز زمان می‌برد و یکی از آن‌ها، از روستای «کوته‌ کومه» آغاز می‌شود. بخش اول این پیمایش رویایی، مسیری سربالایی است که پس از گذر از جنگل‌های مه‌آلود، به ارتفاعات اسپیناس در تالش منتهی می‌شوند و دست‌کم ۶ ساعت به‌طول می‌انجامد. بخش دوم پیمایش که سرازیری از ارتفاعات تالش را شامل می‌شود، بیش از ۱۰ ساعت به‌طول می‌انجامد و به آبشار لاتون ختم می‌شود. سراسر این مسیر از جنگل‌های بکر، تپه‌های سرسبز، چشمه‌های جوشان و پرتگاه‌های مرگ‌بار تشکیل شده است.

مسیر گردشگری سوها به لاتون

عکس‌ از وب‌سایت aminmana

آبشار لاتون که با ۱۰۰ متر ارتفاع یکی از مرتفع‌ترین آبشارهای کشور محسوب می‌شود، در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان آستارا واقع شده است. آبشار لاتون از قله اسپیناس سرچشمه می‌گیرد و پس از سرازیری، به‌رودخانه لوندویل و در نهایت به دریاچه خزر می‌ریزد.

طبیعت بکر، درختان میوه وحشی و حیات وحش غنی از ویژگی‌های منطقه آبشار لاتون به شمار می‌رود. میوه‌های جنگلی به، گلابی، گردو و فندق، پیشکش جنگل‌های باستانی هیرکانی به طبیعت‌گردان است.

منظره پاییزی آبشار لاتون

عکس‌ از وب‌سایت aminmana

برای گشت‌‌وگذار در این مناطق بکر، حتما از راهنمایان گردشگری کمک بگیرید. به‌همراه داشتن GPS، چراغ قوه، چادر مسافرتی، آب آشامیدنی، مواد غذایی و سایر وسایل ضروری طبیعت‌گردی در این مسیر الزامی است. همچنین از مواجهه با حیوانات منطقه و ایجاد مزاحمت برای آنان پرهیز کنید و مراقب جانورانی چون گراز، گرگ و خرس نیز باشید.

به یاد داشته باشید که پوشش آنتن‌دهی تلفن همراه در منطقه بسیار ضعیف است و در این مسیر هیچ‌گونه امکانات رفاهی و حفاطتی وجود ندارد.

آب‌ و‌ هوای دریاچه سوها

منظره مه آلود دریاچه سوها

عکس‌ از وب‌سایت فرسنگ

آب‌وهوای سرد و کوهستانی منطقه سوها، این مکان را به یکی از مقاصد گردشگری مناسب در فصل تابستان تبدیل کرده است. هوای مطبوع و غیرشرجی منطقه در کنار طبیعت سرسبز و بکر، دریاچه سوها را به بهشتی وصف‌ناشدنی و یکی از رویایی‌ترین مقاصد اردبیل تبدیل می‌کند.

دریاچه سوها در تیرماه منظره‌ای مه‌آلود دارد

تلفیق نسیم خنک کوهستان، درختچه‌های جنگل فندق‌لو، جنگل‌های هیرکانی، چشمه‌سارهای گوارا و آب‌های فیروزه‌ای سوها، مژده روزی خاطره‌انگیز و فراموش‌نشدنی را به گردشگران می‌دهد. در تیرماه، مه نسبتا غلیظی سراسر منطقه سوها را می‌پوشاند و هر نسیم خنک، قطرات آب را با چهره گردشگران آشنا می‌کند.

بهترین زمان سفر به دریاچه سوها اردبیل

بهترین زمان سفر به شهرستان نمین و دریاچه سوها، ۶ ماهه اول سال است. هوای این منطقه از فصل پاییز رو به سردی می‌گذارد و در زمستان، دریاچه سوها به منطقه‌ای صعب‌العبور تبدیل می‌شود؛ گرچه تماشای مناظر پوشیده از برف و زمستانی اردبیل نیز خالی از لطف نیست.

ماهیگیری در دریاچه سوها

فردی در حال ماهیگیری در دریاچه سوها

عکس‌ از خبرگزاری صداوسیما

دریاچه سوها، آبی راکد دارد که برای شنا و آبتنی مناسب نیست؛ در عوض، همین راکد بودن آب این دریاچه را برای فعالیت‌هایی مثل ماهیگیری و قایق‌رانی بهینه ساخته است؛ البته به یاد داشته باشید که ماهیگیری در دریاچه سوها به‌هیچ‌وجه کار آسانی نیست‌. این دریاچه زیستگاه قزل‌آلای رنگین کمان محسوب می‌شود و اداره حفاظت از محیط زیست استان اردبیل، نظارت بر این مکان را عهده‌دار است و از ماهیگیری در فصل تخم‌ریزی جلوگیری به‌عمل می‌آورد.

اطراف دریاچه سوها، محل زندگی اسب‌های وحشی و زیبایی است که کره‌های آنان در فصل بهار به جست‌وخیز و بازی می‌پردازند و گردشگران را به‌ خود مجذوب می‌کنند.

امکانات رفاهی اطراف دریاچه سوها

گردشگران در حال پیاده‌ روی در اطراف سوها

عکس‌ از وب‌سایت ره بال آسمان

در سال‌های اخیر، امکانات رفاهی اولیه مانند آب قابل‌شرب و سرویس بهداشتی در اطراف دریاچه سوها فراهم شده است؛ البته باید گفت که همانند گذشته، آنتن‌دهی تلفن‌ همراه در این منطقه نامطلوب است.

گهگاه دست‌فروشان محلی و اغذیه‌فروشان سیار در منطقه حاضر می‌شوند. هنچنین شما می‌توانید ملزومات و مواد غذایی موردنیاز خود را در روستای سوها خریداری کنید یا خود را برای کاسه‌ای آش محلی دلچسب، املت یا خوراک لوبیا وعده بگیرید. شایسته است که برای کمک به اقتصادهای کوچک محلی، از فروشگاه‌های منطقه سوها خرید کنید.

روستا و دریاچه سوها از نظر امکانات اقامتی کم‌بهره است. نزدیک‌ترین اقامتگاه بوم‌گردی در منطقه، در شهرستان نمین قرار دارد؛ البته طبیعت‌گردان معمولا ترجیح می‌دهند که اطراف دریاچه اتراق کنند و با برپایی چادر، از اقامت شبانه در طبیعت بکر و افسانه‌ای سوها لذت ببرند.