بازار قدیم بوشهر یکی از مکان های گردشگری بوشهر

بازار قدیم بوشهر یکی از مکان های گردشگری بوشهر

بخش بزرگی از جاهای دیدنی بوشهر را آثار تاریخی تشکیل می‌دهند؛ بناهایی نظیر عمارت طاهری و دهدشتی که در بافت‌ قدیمی شهر واقع شده‌اند. در فاصله کمی از عمارات مشهور بوشهر، بازار قدیم آن قرار دارد.

هرچند جز دالانی کوتاه و چند حجره خالی، از بازار قدیم بوشهر نشانه‌های بیشتری یافت نمی‌شود؛ این بازار از مهم‌ترین قطب‌های اقتصادی کشور در دوران رونق خود بوده است. امروزه با امتداد مسیر، پس از چند دقیقه، از بازار قدیم بوشهر به بازار مرکزی خواهید رسید.

معرفی بازار قدیم بوشهر

بازار قدیم بوشهر یکی از بازارهای سنتی ایران است که در یکی از محله‌های قدیمی بوشهر به‌ نام دهدشتی قرار دارد. متاسفانه امروزه از این بازار جز چند حجره خالی، آثار بیشتری به‌جا نمانده است. البته با ادامه در مسیر بازار قدیم، به بازار مرکزی بوشهر خواهیم رسید که با فضای زنده و پویای خود، مکانی عالی برای آشنایی با فرهنگ بومی منطقه و خرید محصولات محلی است.

بازار قدیم بوشهر در حال حاضر

عکس از گوگل‌مپ (عکاسی: مهدی میرکانی) 

بازار قدیمی بوشهر در تاریخ ۲۸ اسفند سال ۱۳۸۵ با شماره‌ ثبت ۱۸۶۴۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

 

بازار قدیم بوشهر کجاست؟

بازار قدیم بوشهر در خیابان شهدا، در بافت قدیمی بوشهر قرار دارد. (مشاهده روی نقشه)

  • فاصله بازار قدیم بوشهر تا عمارت طاهری: ۸۰۰ متر
  • فاصله بازار قدیم بوشهر تا عمارت دهدشتی: ۶۵۰ متر
  • فاصله بازار قدیم بوشهر تا موزه رئیس علی دلواری: ۲۰۰ متر

عکس‌هایی از بازار قدیم بوشهر در سال ۱۳۸۴/عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا (عکاس: نادر مظلومی) 

 

تاریخچه بازار قدیم بوشهر

قدمت بازار قدیم بوشهر به زمان تاسیس شهر، در دوره افشار بازمی‌گردد. در دوره حکومت قاجار، بازار قدیم بوشهر به یکی از قطب‌های اقتصادی کشور تبدیل شد و کشورهای مختلف مانند انگلیس، آلمان و پرتقال برای سهولت تجارت، در بازار کنسولگری تاسیس کردند. در دوره ناصرالدین شاه، بازار قدیم بوشهر با ۲۴۰ حجره مرکز ارتباطات تجاری و فرهنگی اقلیت‌ها و مردم از طبقات گوناگون بود.

عکس قدیمی از بازار قدیم بوشهر

عکس قدیمی از بازار قدیم بوشهر/عکس از گوگل‌مپ (مهدی میرکانی) 

معماری بازار قدیم بوشهر

بازار قدیم بوشهر با سبک معماری قاجاری ساخته شده است و در ساخت آن به شرایط بومی منطقه توجه کرده‌اند. این بازار نورگیری و تهویه‌ مناسبی دارد؛ به‌گونه‌ای که در فصل سرما از ریزش برف و باران به داخل بازار جلوگیری می‌کند و تابستان‌ها نیز مانع تابش مستقیم آفتاب به داخل می‌شود و گرما را برای کسبه و خریداران قابل تحمل می‌کند.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ و ویکی‌مدیا (عکاسان: سها مهرگان، امیرحسین مقتدایی، مهدی زمانی و نادر مظلومی)

بخش‌های بازار قدیم بوشهر

بازار قدیم بوشهر راسته‌های مختلفی داشت که عبارت بودند از بازار طلافروشان، بازار قصاب‌ها، بازار ماهی‌فروشان، بازار مرغ‌فروشان، بازار رنگرزها، بازار آهنگران، بازار قالی‌فروشان، بازار کلاه‌فروشان و فضاهایی نظیر تجارت‌خانه. از شمال به جنوب، این بازار به سه قسمت بازار خدمات عمومی (بازار تره‌بار)، بازار تجاری عمومی (بازار ماهی‌فروشان و زرگران) و بازارچه محلی نیده عمومی تقسیم می‌شد. در دوران رونق خود، بازار دو راسته معین التجار و رییس التجار را در خود جای می‌داد. هرکدام از این دو راسته اصلی، متشکل از راسته‌های کوچک‌تری بودند.